O1 Vizesi

O-1 vizesine hak kazanmak, düşünüldüğünden daha yaygındır.

O1 vizesi, bilim, sanat, eğitim, iş dünyası veya spor alanlarında olağanüstü yeteneklere sahip olan ya da sinema ve televizyon endüstrisinde olağanüstü başarılar elde etmiş ve bu başarıları ulusal veya uluslararası düzeyde tanınmış bireyler için bir çalışma vizesidir.

O-1 vizesi, genellikle “ünlü vizesi” olarak bilinir çünkü Justin Bieber, David Beckham ve Rihanna gibi ünlü isimler tarafından kullanılmasıyla ünlüdür. Ancak O-1 vizesine hak kazanmak, düşünüldüğünden daha yaygındır. Erken aşama startup kurucuları, başarılı sanatçılar, araştırmacılar ve mühendisler de O-1 vizesiyle ABD’de yaşamlarını sürdürüp çalışmalarına devam etmektedirler.

Göçmen olmayan bir vize türü olması itibarıyla bu vize üzerinden direkt olarak Yeşil Kart’a başvurulamaz ancak vizeyi sınırsız kez yenileme imkanı bulunur. Diğer göçmen olmayan vizelerin aksine O1 vizesinde “çifte niyet” bulunur, yani kişinin ülkesiyle arasındaki bağları sürdürmesi ya da ülkesine dönme niyeti göstermesi beklenmez. O1 vizesi sahipleri de statüleri sürdüğü esnada Yeşil Kart’a başvurabilirler.

Olağanüstü yeteneğe sahip olmak, alanında en üstteki küçük bir yüzde içinde olmayı gerektirir. Olağanüstü yeteneği kanıtlamak için kişinin ya bir defalığına Nobel Ödülü gibi uluslararası alanda tanınmış bir başarı elde etmiş olması, ya da aşağıda sayılan kriterlerden en az üçünü karşılaması gerekir:

Ulusal veya uluslararası düzeyde tanınan (diğer vize türlerine nazaran daha küçük çaplı olabilir) ödül,
Üyelik için belirli kriterler gerektiren ve başvuranın alanında faaliyet gösteren bir kuruluşa üyelik,
Profesyonel dergilerde veya diğer önemli medya organlarında bilimsel makaleler yazmış olmak,
Başvuranın çalışmalarının medyada yayınlanmış olması,
Alanında jürilik ya da hakemlik yapmış olmak,
Başvuru sahibinin alanına önemli katkılarını doğrulayan, beş veya altı sayıda önde gelen meslektaşlardan alınan referans mektupları,
Saygın bir üne sahip kuruluşlarda kritik veya önemli bir görevde çalışmış olmak,
Alanında diğer çalışanlara göre daha yüksek maaş alıyor olmak (bu kriter genellikle akademik pozisyonlar için geçerli değildir)

O1 vizesi, O1A ve O1B olarak iki kategoriye ayrılmakta olup, sanat, spor, bilim, ticaret, sinema ve televizyon gibi birçok sektörde çalışanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

O1A vizesi bilim, eğitim, iş ve atletizm alanlarında olağanüstü yeteneklere ya da başarılara sahip kişiler içindir. O-1A vizesine hak kazanan meslek gruplarına örnek olarak girişimciler, saygın profesörler ve araştırmacılar, bilgisayar bilimcileri, CEO’lar, tıp uzmanları ve veri bilimcileri verilebilir.
O1B vizesi sanat, sinema ya da TV alanında olağanüstü yeteneklere ya da başarılara sahip kişiler içindir. O-1B vizesine hak kazanabilecek kişi ve meslek gruplarına örnek olarak, ödüllü yönetmenler, ünlü oyuncular, mutfak sanatlarına yenilik getiren şefler, ünlü moda tasarımcıları, eleştirmenlerce takdir edilen dansçılar ve koreograflar ile ünlü görsel sanatçılar verilebilir.

Bunlara ek olarak sanatçıya ya da sporcuya performansında eşlik edecek olan kişilere O2, O1 vizesi sahiplerinin eşleri ve 21 yaşın altındaki çocuklarına da O3 vizesi tanınabilir. O3 vizesi Amerika’da eğitim görme imkanı tanır ancak O3 vizesi sahipleri çalışma hakkına sahip olmazlar.

https://wp2.sedaozcan.net.tr/wp-content/uploads/2025/02/vize-2-1.png
https://wp2.sedaozcan.net.tr/wp-content/uploads/2025/02/17.png

O1 Vizesinin Sağladığı Avantajlar

Diğer vize türlerine kıyasla hızlı bir işleme süresi sunar,
İlk üç yıldan sonra her bir yıl için sınırsız süre uzatma imkanı vardır,
Ailesi de O3 vizesiyle başvuranla birlikte Amerika’ya gelebilir ve Amerika’daki eğitim imkanlarından yararlanabilir,
Amerika’da oturma ve çalışma imkanı tanır,
Çekilişsiz olarak bu vizeye başvurulabilir,
Vize için kota belirlenmemiştir,
Maaş kriteri yoktur,
Premium işleme süresiyle süreç daha da hızlandırılabilir.